L’Associació Cultural La Carraspera naix al 2007 per iniciativa d’un grup d’amics interessats en la recuperació del nostre folklore al barri de Patraix de València.
A l’àmbit del barri, La Carraspera ha recuperat els Nadals al carrer (des de l’any 2007), som els organitzadors de les danses en honor a la Mare de Déu dels Desemparats del grup de “Les Casetes” (des de l’any 2010) i de les danses de la Tardor, a la Plaça de Patraix (des de l’any 2012).
La Carraspera participa en diverses danses de la ciutat de València i els seus voltants, i duu a terme un intens programa d’actuacions al llarg de l’any. Este actuacions són en molts casos de caràcter benèfic, tot i que ens movem també en el marc de la contractació, tant pública com privada.
Ens sentim especialment orgullosos del nostre taller de costura propi, on investiguem, treballem i confeccionem moltes de les nostres peces d’indumentària tradicional.
La Carraspera ha treballat darrerament en la recuperació de la memòria de la seda al barri de Patraix, coordinant esforços amb l’associació de veïns per difondre el passat de la historia de la Batifora, antiga fàbrica de filatures situada al barri, i amb això tot el llegat que l’economia de la seda deixà a la nostra indumentària tradicional.
Hem participat a l’última processó del Corpus de València, integrant-nos als balls de la Moma i de la Magrana. D’altra banda, també hem actuat en la VII Temporada de Folklore Valencià de Picanya. Altres actuacions en les que participem son els programes organitzats per la Diputació de València o la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana com el Retrobem la nostra música, la campanya d’intercanvis o les Trobades de Folklore.
Actualment, La Carraspera treballa en la recuperació de balls específics de tabal i dolçaina, buscant reivindicar el repertori propi d’esta agrupació musical. En eixa mateixa línea l’associació també treballa en la restauració de les Danses de Patraix, la presentació de les quals s’hi preveu en un futur pròxim.