Visites històric-culturals a Patraix
Durant les festes i a partir d’ací durant tot l’any de manera periòdica durem a terme visita-rutes guiades amb contingut històric, dividides cronològicament en diverses rutes.
Patraix musulmana i baixmedieval S XIII-XVI
Plaça de Patraix, C/ Marqués d’Elx, C/ Alcúdia, C/ Convent de Jesús, C/ Pinet y C/ escultor Ricart Boix
De la Petrarios Romana, a la Batrayr musulmana, a la Petraher del Llibre del Repartiment, i a Patraix posterior, xé quin cacau!!
Això sí, ja tenim senyor de Patraix: Guillen Benlloch Escrivà, francés de Narbona que acompañà a Jaume I. Saps que a València, hi havia un raval que es dia de Guillen, en honor del nostre senyor, i que hi ha un Palau a València amb el seu nom? Si, a la P/ de Sant Lluis Belrtrán, molt amic del nostre Beat Nicolàs Factor.
Patraix modern, S XVI – XIX
C/ Juan Bautista Corachán, C/ Venerable Agnesio, C/ Beata Inés, C/ Salavert, C/ Sagrado Corazón, C/ Tres Forques, C/ Ramón de Castro, Alquería de Pontons.
El nostre senyor de Patraix, té deutes amb el rei per un pleít a Beniparrell, i en 1567 Felip II li lleva el senyoriu, que ven als Cárdenas, marqués d’Elx i ducs de Maqueda en 1597. Però en 1769, la família, degur a problemas econòmics, vendrà el senyoriu, convertit en baronía per Carlos III, al Marqués de Cruilles, Baró de Planes i ja també Baró de Patraix. Un Marqués de Cruilles, escrigué “Valencia antigua y Moderna”. Un Intel.lectual.
Pel nostre poble passarà l’epidèmia de pesta de 1647-48, serà anomenat Quartell per Carlos III, i passaran los tropes de Napoleón, en1808, cremant el nostre Ajuntamenbt i els seus arxius.
La Battifora és la indústria més important de l’época, que conta amb la primera màquina de vapor. Gràcies a les seues maniobres i a una Desamortització incorrecta, els Dupuy de Lôme i els Dotrés, tots vinguts de fora casats amb dones valencianes benestants faran fortuna. I un Dupuy feu que es reproduira la Llotja com a pavelló oficial a l’Exposició Universal de Chicago de 1893.
Has vist el graffiti de Carceller? T’ensenyarem alguna de les seues produccions com ara La traca, La Chala, etc., i et contarem la historia del Nano d’En Llop. Coneixes eixa historia? Molt valenciana.
Patraix Contemporani S XIX-XX
C/ María Jordán, C/ Manuel Simón, C/ Luis Campos, C/ Pablo Meléndez, C/ Pío XI, C/ Azagador de las Monjas, C/ Lladró I Mallí, C/ Mosén Fenollar I C/ Cuenca
En 1816 es constitueix l’Ajuntament de Patraix, gràcies a la Constitució de 1812, La Pepa, però en 1870, demanem afegir-nos a València: qué haviem de fer?, no teniem ni diners ni terres per a mantindre-nos com a poble!
Però en el S XX, ens convertim en la zona industrial de València, amb un grapat d’empreses importants com López Roma, Clemente García-El Cid, Mariano García, Mariner, Franco Tormo. En 1866, s’obri el Manicomi mal anoment Padre José. T’explicarem que eixa és una errada, que el Padre Jofre, es dia en realitat Josep Gilabert. Coses de la història.
Patraix arquitectura religiosa
C/ dibuixant Gago, C/ Jacinto Labaila, C/ Beato Nicolas Factor, C/ José Pérez-Fuster, metge, manicomi, Arxiu de la Diputació de València, Plaça de Jesús, C/ Jesús, Avda. Gaspar Aguilar, Franco Tormo
Et durem, desde la parròquia del Sagrat Cor fins a l’església de Santa Maria de Jesús, de segur l’edifici més important del nostre barri. María de Castilla el manà edificar, si la dona d’Alfons el Magnànim. Maria es quedà a València mentre aquell estigué en Nàpols, actuant com el que havia de ser tota una reina. Si estem en moment de reivindicar dones, aquesta n’es una d’elles. De camí veurem la retolació de l’Antic camí de Picassent i t’explicarem cóm i perquè s’obrí en 1786 el carrer Jesús, 3 anys abans de la Revolució Francesa.
En tots els recorreguts et contarem coses de les persones que tenen un carrer al nostre barri: Juan Bautista Corachán, el venerable Agnesio, Pio IX, l’escultor Ricart Boix, que tenia el seu taller al Carrer Ramón de Castro en una de les vivendes inaugurades el 1909, que han de ser un orgull per a tots nosaltres, el Dibuixant Gago, creador de El Guerrero del Antifaz, Mosen Fenollar, retor, poeta i escriptor en 1475, del primer llibre que conté les normes dels escacs moderns….et sembla poc?
I a més a més… ruta macabra nocturna teatralitzada
Una altra iniciativa que enguany impulsem amb la Junta Municipal de Patraix i Rebombori Teatre són les rutes teatralitzades macabres en Patraix, ja que és una manera de donar a conèixer la nostra història, el nostre passat i també el present i donar a conèixer un aspecte del Patraix negre que iniciem enguany.
El Patraix macabre té suficients esdeveniments al llarg de la historia. Per a poder exposar-ho de forma resumida i conèixer el que ocorria en l’antic Psiquiàtric, conèixer l’edifici macabre on han mort molta gent des de 1968 o conèixer el garatge on la Maje va donar fi a la vida de la seua parella en un entramat que va portar a denominar el cas com la Vídua negra de Patraix. Aquests són alguns dels exemples que us donarem a conèixer, gràcies a la col·laboració de la Junta Municipal.